Begeleiding bij ernstige ziekte bij Psychologen Goes

Je leven, je lichaam

Het hebben van een chronische, zware en soms levensbedreigende ziekte heeft een hele grote impact op je leven. Je komt in een mallemolen van onderzoek en behandeling terecht. Afspraken in het ziekenhuis, tests, nog meer tests. Je lichaam, of het falen van je lichaam, beheerst je leven. Letterlijk, je sleept jezelf van hot naar her zonder dat je innerlijk de tijd krijgt het allemaal bij te benen.

De diagnose

‘Het Nieuws’, om te beginnen, is zo groots en onwaarschijnlijk, dat al je innerlijke verdedigings- en overlevingsmechanisme op volle toeren gaan draaien. Gedurende je leven ontwikkelde je jouw eigen strategieën om met rouw, stress, moeilijke keuzes en verlies om te gaan. Elke verdriet, elke pijn, elke teleurstelling; ze hebben je geholpen een voor jouw perfect systeem van overleving te maken. Dat systeem heeft één manko: het mikt op korte termijn succes. Je gedachten willen stoppen, je innerlijk wil dat het verdriet ophoudt, je hersenen willen weer door. Daarvoor neemt je systeem van verwerking en reactie de kortste weg, snijdt stukken af en stopt weg wat slecht uitkomt.

Dit nieuws, zo groots en ingrijpen om te kunnen bevatten, zet precies dat mechanisme aan. Op zijn grootst. En op zijn snelst. De kans is dan ook erg groot dat je in alle valkuilen van je eigen systeem van verwerking en reactie stapt. Er is namelijk geen korte weg, je kunt niet afsnijden en er valt niets weg te stoppen.

Na de diagnose

Er is een nieuwe werkelijkheid, die waarschijnlijk de jouwe nog niet is. Je wordt geleefd, of in leven gehouden. En je hebt geen idee hoe jij het moet doen, buiten de medische handelingen van alledag. Hoe het met jou gaat. Van binnen. Met je dromen en angsten, je verwachtingen en woede, je verdriet en hoop, de rouw, het treuren en de onverwachte bronnen van energie en kracht die jij moet vinden. Iedereen krijgt andere emoties op bezoek: de een trekt zich terug in sombere gedachten, de ander wordt woedend en weer iemand anders ontwijkt de zorgen in duizend andere zorgen. Iedereen, echt iedereen, moet emotioneel opnieuw ‘leren lopen’. Tijd maken om, terwijl alles al zo veel energie kost, jouw manier te vinden om hiermee om te gaan. Zorgvuldig en met aandacht.

Sommige mensen kunnen dit proces zelf en met hun dierbaren doorlopen. En anderen niet. Voor hen kan een psycholoog uitkomst bieden. Ik begeleid in mijn praktijk vaak mensen die in deze omstandigheden leven en proberen te overleven, ook mentaal.

Voor jou en de jouwen

Veel zieken en chronisch zieken zijn ‘die hondenogen’ ook een beetje zat. Thuis, in het ziekenhuis, met vrienden of oud-collega’s: er hangt altijd een sfeertje van zieligheid. Logisch en terecht, maar als je nooit eens op een andere manier met je gevoelens en klachten omgaat, kun je er behoorlijk gallisch van worden.
Veel cliënten vinden het fijn om het eens over zichzelf te hebben zonder ‘die hondenogen’, om serieus aandacht te geven aan de andere vragen en problemen die het oplevert, zonder in ongemakkelijke stiltes te belanden. Om een vorm te vinden om er mee om te gaan, maar ook om, hoe gek het ook klinkt, weer verder te kunnen, wat energie te krijgen, ook de rest van de wereld nog binnen te kunnen laten.

Familie- en gezinsleden kunnen ook baat hebben bij gezamenlijke of individuele gesprekken. Voor hen geldt evengoed dat de wereld veranderde op de dag van de diagnose. Bovenop al hun gevoelens, verwachtingen en verdriet verwachten ze vaak dat het vooral niet over hen mag gaan; zij hebben die ziekte niet, zij moeten er nu voor de ander zijn. Zo werkt het natuurlijk niet, maar zo voelt het wel. En met het ontkennen of wegstoppen van die gedachten en gevoelens kun je jezelf voorbij gaan en daar later.

Contact

Twijfel je nog of we de juiste hulp kunnen bieden? Wil je meer weten over je klachten of potentiële behandeling? Bel vrijblijvend met Psychologen Nederland op 085-4014720. We zijn allen psychologisch geschoold, dus je krijgt professioneel advies over de juiste aanpak van je klachten. We beheren de agenda’s van onze psychologen, dus je kunt direct een afspraak inplannen, zonder wachtlijst!